Новини

Росіяни обстріляли автівку іноземних волонтерів на Донеччині: один з них загинув і двоє поранені

Іноземні волонтери потрапили під обстріл російської артилерії поблизу прифронтового Часового Яру на Донеччині. Один з них загинув, ще двоє отримали поранення, а одна людина зникла безвісти.

Іноземці були волонтерами організації Road2Relief (Дорога допомоги).

Як повідомили на сторінці організації в Instagram, вранці у суботу, 9 вересня, четверо волонтерів на мікроавтобусі вирушили зі Слов’янська в село Іванівське, що в напрямку Бахмута, щоб оцінити потреби мирних жителів.

В районі Часового Яру їхнє авто обстріляли російські війська. Від прямого влучання автомобіль перекинувся та загорівся.

У машині перебували німецький медичний волонтер Рубен Мавік, шведський волонтер Йохан Матіас Тир, волонтер з Канади Ентоні (Тонко) Ігнат та іспанська волонтерка і директорка організації Road2Relief Емма Ігуаль.

Німець і швед отримали важкі осколкові поранення й опіки, але наразі вони перебувають в лікарнях в стабільному стані.

Наразі підтверджено, що Тонко загинув — його тіло вилучили з місця події.

Емма вважається зниклою безвісти.

В організації Сміливі відновлювати, для якої також волонтерив Тонко, підтвердили його загибель.

Ентоні Ігнату було 58 років. Він був громадянином Канади, мав словацьке походження. Тонко мешкав у провінції Онтаріо і працював там різноробочим.

У 2022 році чоловік продав свою вантажівку і приїхав в Україну, щоб допомагати людям під час повномасштабної війни.

“Новини про те, що у вас відбувається, вразили мене у саме серце. Мої батьки родом зі Словаччини. Там мені не довелося побувати, але вона зовсім поряд. Тож і до України в мене теплі почуття. Тому я тут і допомагаю, чим можу”, — казав Тонко.

Він допомагав біженцям на польському кордоні, доставляв гуманітарну допомогу, евакуйовував людей, ремонтував школи й відбудовував будинки.

“Прекрасний, чуйний, завжди радісний, світлий, турботливий, працьовитий чоловік”, — згадують Тонко в організації.

Road to Relief — українська гуманітарна громадська організація, яка була створена в березні 2022 року для надання допомоги та підтримки цивільному населенню України, яке постраждало від російського вторгнення. Її волонтери працюють у Донецькій та Херсонській областях.