Волинь Новини

Кому належить броньовик, який простоює на водоканалі у Ківерцях

Броньовик, який знайшли на території комунального підприємства «Ківерціводоканал», належить підприємцю з Підгайців Сергію Пителю. Зі слів міського голови Ківерців, той передав його на потреби місцевого добровольчого формування громади.

Про це розповів Ківерцівський міський голова Олександр Ковальчук, – пише Сила правди.

4-го вересня луцький активіст Сергій Рижков виявив на території КП «Ківерціводоканал» бойову броньовану розвідувальну машину. Того дня йому не вдалося дізнатися звідки вона в комунальників і чому не на фронті.

– Ким він поставлений на збереження? Оренду вам платять? Що це за автомобіль? Це автомобіль міського голови? – запитав громадський активіст.
– Я не можу вам сказати цього. Тут є багато техніки. Пишіть запит
, – відповів директор КП «Ківерціводоканал» Мирослав Семенюк.

«Сила правди» також сконтактувала з посадовцем, аби поставити ті самі питання. Однак, більше деталей посадовець не надав.

«Вона просто зберігається на підприємстві. Ми її періодично ремонтуємо, коли в нас з’являються зайві обігові гроші», – зазначив Мирослав Семенюк.

Директор КП «Ківерціводоканал» Мирослав Семенюк

Більше світла на ситуацію пролив Ківерцівський міський голова Олександр Ковальчук. Він зазначив, що БРДМ на місцевому водоканалі вже більше року.

«Її на початку повномасштабного вторгнення подарував громаді мій товариш. Просив використати за призначенням. За рік часу ми спромоглися поремонтувати лише двигун. А роботи ще вистачає: там тяги старі, ще є що міняти. Крім цього, цей БРДМ – просто автівка для багатих, на якій їздили до війни на полювання. Там взагалі немає ніякої броні. Двигун – бензиновий. Споживає 80 літрів пального. Це не економно. Тому треба замінювати двигун на дизельний. А це – три тисячі доларів. Я пропонував її передати і в 100-ту бригаду тероборони, і в інші. Кажуть, що поки не треба», – розповів очільник Ківерцівської громади.

Міський голова продемонстрував технічний паспорт на броньовик. Згідно з документом, БРДМ – справді приватна власність. Купили його в 2011 році. Належить підприємцю Сергію Пителю з Підгайців, який має м’ясопереробні фірми у Любешеві та Турійську.

«Він дзвонить і каже: «Саша, візьми на ДФТГ». Ми цей БРДМ трактором сунули з Турійська. І за рік зробили лише двигун. Чому він стоїть на водоканалі? Бо там є яма і там є люди з руками, які вміють гайки крутити. Щоб не платити за автосервіс. З’явилися гроші – шланг поміняли, хлопці самі поміняли. Зараз дуже важко знайти запчастину до такої техніки, бо все контролюється. Будемо ремонтувати і доводити її до ладу по мірі можливостей. Зараз вона на балансі ківерцівської ДФТГ. Як тільки буде запит від якоїсь військової частини і ця машина їм підійде, ми передамо», – пообіцяв Ковальчук.

Також Ківерцівський міський голова заявив, що готує заяви до правоохоронців на Сергій Рижкова через те, що активіст ходив територією комунального підприємства – об’єкта критичної інфраструктури.