Новини

Зеленський прокоментував можливість проведення виборів під час війни

Президент України Володимир Зеленський заявив, що хотів би, аби президентські вибори 2024 року відбулися за планом. Однак, за його словами, їх проведення в умовах бойових дій складно організувати, і це суперечило б чинному законодавству.

Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу 1+1.

“Політичний процес в країні під час війни — я вважаю, що це фрагментація головного”, — сказав Зеленський, додавши, що проведення виборів може відвернути всю увагу українців.

Водночас президент зазначив, що забороняти “нічого не можна” згідно з принципами демократії, хоча станом на зараз проведення виборів в умовах воєнного стану заборонено законодавством.

Крім того, Зеленський заявив, що вибори потенційно можуть розколоти підтримку Сполучених Штатів.

Президент підсумував, що проведення президентських виборів в умовах російського вторгнення можливе, якщо український парламент швидко внесе зміни до законодавства, якщо до України, зокрема у зону бойових дій, будуть відправлені іноземні спостерігачі, і якщо США спільно з Європою нададуть фінансову підтримку — щонайменше п’ять мільярдів.

“Проводити вибори в кредит я не буду, забирати гроші у зброї і віддавати їх на вибори також не буду, і це передбачено законодавством”, — сказав він.

Зеленський додав, що сам він не тримається за владу і хотів би провести вибори впродовж року, хоча станом на зараз не бачить інструментів для їх належного проведення.

Що відомо про президентські вибори 2024 року в Україні

Вибори Президента України заплановані на 2024 рік. Перший тур має відбутись 31 березня, другий (у випадку призначення) — 21 квітня.

Раніше сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем заявив, що вибори в Україні наступного року мають відбутися, навіть в умовах війни.

“Я хочу, щоб у цій країні відбулися вільні та чесні вибори, навіть під час нападу на неї. Американський народ має знати, що Україна змінилась. У минулому це була дуже корумпована країна”, — цитує його слова Радіо Свобода.

Секретар РНБО Олексій Данілов після цього заявив виданню, що проводити вибори в Україні у 2024 році можливо лише за умови, що закінчаться воєнні дії.

“Під час війни проводити вибори – це доволі складна річ. Тому що, наголошую – це про справедливість. Держава має забезпечити голосування усіх без винятку громадян, які мають на це право. А під час війни це зробити вкрай-вкрай важко”, — сказав він.