Волинь Новини

Скільки на Волині зловили зрадників, які зливали дані про ЗСУ

Деякі українці досі публікують у мережі інформацію про пересування наших військових та озброєння, а є й такі, які передають інформацію прямо російським спецслужбам

З початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року до серпня 2023 року за такі злочини було повідомлено про підозру 237 особам (за ст. 114-2 КК України). Про це повідомив Офіс Генпрокурора на запит видання OBOZREVATEL. Підозрюваним за злив інформації загрожує від трьох до восьми років позбавлення волі.

З 237 зазначених випадків найбільше було зафіксовано в Донецькій області – 81, Миколаївській – 35, та Харківській – 26.

У Волинській області – лише 3 випадки, у Рівненській та Львівській – по 4.

Найбільше покарання передбачено тим, хто передавав інформацію за попередньою змовою групою осіб або з корисливих мотивів (тобто отримуючи за це, наприклад, гроші), а також тим, хто не «просто»  публікував її у мережі, а безпосередньо надавав спецслужбам держави-агресора Росії. Такі злочини караються позбавленням волі на строк від 8 до 12 років.

Такий же строк світить і якщо через інформацію про пересування техніки (озброєння), особового складу наших військових настали тяжкі наслідки. Наприклад, якщо після цього ворог, наприклад, завдав ракетного удару.