Волинь Новини

Неймовірна краса: одна з найстаріших рослин планети прикрашає озера Шацького краю

Тихі води синьооких Шацьких озер, починаючи з травня по серпень, рясніють яскравими жовтими сонечками, – це цвітуть чарівничі глечики жовті.

Про це розповідають на сторінці Шацького нацпарку у фейсбук, передає Район. Шацьк.

Глечики жовті (Nuphar lutea (L.) Smith) або лата́ття жовте багаторічна водна трав’яниста рослина родини лататтєвих. Прикріплена до ґрунту грубим горизонтальним кореневищем до 10 м завдовжки й від 5 до 15 см завтовшки. Надводне листя плаваюче, шкірясте, серцеподібне, 15-19 см у діаметрі. Квіти одиничні, великі, жовті, запашні, 4-5 см у діаметрі. Плід до 10 см, гладенька, грушоподібна коробочка, яка нагадує глечик. Звідси й походить назва рослини.

Наявність у воді жовтих глечиків це індикатор стану водойми. А рибалки знають напевне: там, де ростуть ці квіти, зазвичай водиться риба.

А ще латаття — не лише красива квітка, вона використовується у народній медицині. Взагалі ж глечики жовті, як і більшість інших водяних рослин, належать до найстаріших рослин планети, що з’явилися на Землі мільйони років тому.

Ця рослина занесена до Зеленої книги України, куди входять рослини рідкісні і такі, що перебувають під загрозою зникнення, та типові природні рослинні угруповання, які підлягають охороні на всій території України, і через бездумне ставлення людини, знищення середовища, в якому водні рослини почуваються добре, ці квіти зрештою можуть стати рідкістю.

«Милуйтесь та насолоджуйтеся красою природи, відпочиваючи біля озера з розсипом квітів, що нагадують маленькі сонечка на водяній гладі», – кажуть у нацпарку.