На споживчих ринках Луцька подешевшала картопля майже на 10 відсотків, а ціна на огірки навпаки зросла. Між тим вартість овочів у місцях роздрібної торгівлі майже вдвічі вища, аніж у супермаркеті.
Журналісти ВСН дізналися, з чим пов’язані ці зміни та які ціни на фермерські продукти актуальні сьогодні.
На Північному ринку велелюдно навіть у будні, лучани купують тут «домашні» овочі, вирощені на власних городах. Мовляв, такі – смачніші, аніж у супермаркеті. Продавець Володимир вирощує картоплю, моркву, цибулю біля свого будинку за 25 кілометрів від Луцька. На «Північці» торгує більше 15 років, розповідає: цибуля та кабачки подешевшали на 5-10 гривень за кілограм за лічені дні.
«Картопля також подешевшала, була по 60 гривень за кілограм, зараз – 25 гривень. Проте взимку вона буде мати високу ціну, її посаджено в 2 рази менше, аніж торік».
Продає Володимир і мед з пасіки рідного брата. На нього ціна стабільна – 100 гривень за 200 грам.
Лучани здивовані вартістю огірків, адже вона зросла більш, ніж на 10 відсотків за тиждень. Продавчиня Дарина розповідає: такі зміни зумовили погодні умови.
«Надмірна спека та посуха дуже вплинула. Домашніх огірків поменшало, а ціна зросла за лічені дні. Були по 15 – 20 гривень за кілограм, а тепер – по 25 – 30 гривень».
Ціни ж у супермаркетах, до прикладу, «АТБ», різняться з ринковими. Якщо на Північному цибуля вартує 35 – 40 гривень за кілограм, то тут – 26 гривень. Морква на ринку 50 гривень за кілограм, а у супермаркеті – 30 гривень. Це пов’язано з тим, що люди, які самі вирощують ці овочі самі ж і встановлюють конкурентноспроможні ціни, зважаючи на оцінку своєї праці, а у супермаркетів є оптові закупівлі у крупних господарств.