Волинь Новини

За вихідні 10 волинян втратили гроші через шахраїв

Протягом 22 та 23 липня 10 волинян написали заяви до поліції про втрату грошей через шахрайства, – повідомили в Нацполіції Волині.

Люди заявляли про втрату від двох до 64 тисяч гривень.

Жителька Луцького району втратила дві тисячі гривень, купуючи в інтернеті фотоапарат. Правоохоронцям вона розповіла, що перейшла за посиланням, яке виявилося фішинговим, і ввела дані своєї банківської карти. Кошти з рахунку списалися автоматично.

Ще один випадок шахрайства зафіксували у Ковелі. 63-річна жінка отримала дзвінок від липових працівників безпеки банку. “Під приводом припинення нібито шахрайських дій зловмисник заволодів грошима жінки у сумі 64 тисячі гривень”, – зазначили у поліції.

Також цими вихідними жителька селища Локачі втратила 62 тисячі гривень під приводом розблокування банківської карти. Їй теж телефонували шахраї, які представилися працівниками банку.

Як уберегтися від шахраїв

В Нацполіції вкотре нагадали перелік правил, які можуть убезпечити від шахраїв у соцмережах, під час покупок і спілкування телефоном з незнайомцями:

  • не повідомляйте дані своїх банківських карток: CVV код (три цифри на звороті банківської карти), паролі тощо, які надсилає вам банк;
  • купуйте товар в інтернеті через перевірені сайти та у перевірених покупців, користуйтеся післяплатою;
  • не переходьте за сумнівними посиланнями, користуйтеся лише офіційними сайтами. Через одну букву, змінену в адресі, ви потрапляєте на фейковий сайт. Потім ви вводите свої дані та автоматично втрачаєте гроші;
  • перевіряйте інформацію, коли ваші нібито родичі чи знайомі просять вас про позику грошей через соціальні мережі. Зателефонуйте до людини, яка просить про допомогу, переконайтесь особисто, що в соціальних мережах ви спілкуєтеся саме з цією людиною, а не з шахраєм;
  • соціальну допомогу отримуйте виключно через офіційні ресурси та установи, зокрема, через додаток “Дія”, але наразі там жодна допомога не виплачується.