Новини

Мобілізація в Україні: хто має право проходити службу за місцем проживання

Частина  мобілізованих українців під час проходження служби у ЗСУ мають право це робити за своїм місцем проживання.

Громадяни України можуть проходити службу у ЗСУ за місцем свого проживання, їх можуть мобілізувати лише за власним бажанням.

Про це йдеться у Законі України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Зазначається, що частина  мобілізованих українців під час проходження служби у ЗСУ мають право це робити за своїм місцем проживання. Зокрема, це стосується громадян, які виявили добровільне бажання проходити службу. У такому разі їм необхідно написати відповідний рапорт.

Служби неподалік дому можуть проходити:

  • Особи, які тримають трьох і більше неповнолітніх дітей
  • Особи, які виховують неповнолітню дитину самостійно
  • Особи, які виховують неповнолітню дитину з інвалідністю (це необов’язково має бути біологічна спорідненість, такі ж права є і в опікунів, батьків-вихователів, прийомних батьків)
  • Особи, які виховують дитину, яка має одну з перелічених хвороб, передбачених у Законі (список захворювань великий, до нього належать ДЦП, орфанні захворювання, інсулінозалежний цукровий діабет тощо)
  • Особи, на утриманні яких перебуває їхня повнолітня дитина, у якої є I або II група інвалідності
  • Особи, які здійснюють постійний догляд за хворими дітьми, дружиною, своїми батьками чи батьками дружини/чоловіка.
  • Усиновлювачі, названі батьки, опікуни або батьки-вихователі, які містять дітей-сиріт або дітей, які позбавлені батьківського піклування.
  • Особи, у яких дружина/чоловік або батьки (свої або дружина) мають І або II групу інвалідності
  • Опікуни осіб з інвалідністю, які мають недієздатність, в установленому порядку підтверджена судом.

У разі, якщо йдеться про догляд за хворою дитиною, дружиною чи батьками, хвороба має бути підтверджена відповідними документами. Крім того, є ще один важливий нюанс – спільне проживання з особою, за якою потрібен догляд. Тоді відстрочення можна оформити, якщо подбати про родичів з інвалідністю більше нема кому.

Нагадаємо, в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація у зв’язку з повномасштабний вторгненням армії Росії. Керівник Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Тіщенко нагадав, які види повісток можуть вручити військовозобов’язаним.