Новини

Перевірка лічильників: як не заплатити штраф у 300 тис. грн

Як діяти під час перевірки лічильників, щоб не отримати великий штраф, радить адвокат.

Як уберегтися від штрафу в разі перевірки та заміни лічильників, розповів адвокат Роман Симутін.

Юрист поділився випадком зі свої практики.

Споживачеві встановили газовий лічильник ще 1997 року. Через 10 років прилад вийшов із ладу, тому 2007-го його довелося замінити, встановивши інший, вживаний лічильник теж 1997 року. Як і належить, облгаз склав акт про заміну лічильника.

Але 2018 року представники облгазу під час перевірки зняли лічильник та склали акт про порушення, зазначивши, що пломба на лічильнику 1997 р. виготовлення не відповідає пломбі заводу виробника, бо датована 2007 роком. Представники облгазу звинуватили клієнта в тому, що той самовільно замінив лічильник газу.

Комісія розглянула Акт про порушення, експертизу і виставила 60 000 грн штрафу. Зазвичай, за словами адвоката, за таке порушення стягують 300 тисяч гривень.

Однак у суді клієнт надав аргумент, який змусив газовиків відмовитися від своїх претензій, а саме акт про заміну лічильника, складений і підписаний фахівцем облгазу. Споживач зберігав акт про заміну лічильника газу 11 років. У разі, якби споживач не зберіг цей акт, йому б довелося сплатити 60 тис. гривень.

Ось чому дуже важливо зберігати всі акти про встановлення, заміну лічильників, перевірку лічильників якомога довше.