Волинь Новини

100 тисяч і 30 тисяч. Грошові винагороди військовим: що змінилось

З 1 лютого грошове забезпечення українських військових підняли приблизно на 30-35%, повідомив міністр оборони Олексій Резніков. Водночас уряд змінив порядок отримання винагород і частина військовослужбовців отримують менші суми. Хоч Україна отримує велику міжнародну грошову допомогу, однак виплати військовим формуються з українського бюджету — міжнародні кошти на ці витрати не можуть бути спрямовані. Скільки і за що платитимуть військовим розповіла Українському радіо юристка ГО “Юридична сотня” Алла Бєлошенко.

Що змінилося у виплатах військовим?

Раніше додаткова винагорода військовим складала 100 тисяч і 30 тисяч гривень, зазначила юристка ГО “Юридична сотня” Алла Бєлошенко, а останні зміни виділяють категорії у 100, 50 і 30 тисяч гривень.

“Винагорода у 30 тисяч гривень раніше виплачувалась усім військовим на всій території України. Це були, наприклад, і курсанти, і строковики”, — пояснила юристка.

“Тепер 30 тисяч виплачуватимуть тим військовослужбовцям, які виконують бойові завдання за бойовими наказами чи розпорядженнями. Це обов’язкова умова”.

Винагорода нараховується раз на місяць, пропорційно до участі у бойових діях. У документі також прописані категорії військ, які отримуватимуть ці виплати, зазначила Бєлошенко:

  • Якщо військовий виконував завдання “на нулі”, то йому виплатять 100 тис грн;
  • Якщо військовослужбовець строкової служби бере безпосередню участь у зоні бойових дій, то він також може отримувати 100 тис грн;
  • Якщо військовий водій виконує транспортне завдання у безпосередній зоні бойових дій, то йому належить виплата 100 тисяч;
  • Якщо військовослужбовець брав участь, наприклад, у захисті критичної інфраструктури — він отримає 30 тис грн;
  • У разі, ротації, якщо, військового направили у Львівську область, і він виконуватиме бойовий наказ чи розпорядження, перебуваючи в цій області, то він отримуватиме 30 тисяч;
  • Тим, хто виконує бойове завдання у складі органу військового управління або інших штабів буде нараховано 50 тис грн. “Щоб мати уточнення, треба очікувати наказу Головнокомандувача ЗСУ. Бо перелік штабів затверджується саме Головнокомандувачем або начальником Генштабу ЗСУ. Йдеться про так звану другу лінію”, – зауважила юристка.

Виплати для поранених

У зв’язку з пораненням, як і раніше, виплачується 100 тисяч гривень. “Єдиний момент — раніше керівники лікувальних закладів не повинні були надавати медичні висновки про ступінь важкості поранення. Тепер військовослужбовець за час свого лікування мусить отримати медичні документи від керівництва шпиталю про ступінь важкості поранення. Це обов’язкова умова, щоб надалі, під час перебування у відпустці після лікування, йому виплачували 100 тисяч”, — пояснила правниця.

І додала, що у майбутньому ступінь поранення відіграватиме важливу роль для отримання одноразової грошової допомоги, якщо буде встановлено групу інвалідності або певний відсоток втрати працездатності.

Кому не передбачені винагороди

  • На період навчання за кордоном виплата додаткової винагороди військовослужбовцям не передбачена, навіть 30 тисяч гривень;
  • Курсанти, які навчаються в Україні, не будуть отримувати додаткові виплати, якщо вони не задіяні до виконання бойового завдання чи розпорядження;
  • Не передбачена винагорода для ІТ-військ.

Хоча підхід до виплат військовим змінився з 1 лютого, виплати за новими правилами всі військовослужбовці отримуватимуть уже в березні, резюмувала юристка.