Новини

Трудова міграція українців: у Польщі мало платять, а в Німеччину важко попасти

Ріст популярності роботи в Чехії та Німеччині, наближення українських зарплат до російських та польських, уповільнення темпів переказу коштів із закордону – це основні, проте не всі тенденції трудової міграції наших громадян.

Про них пише НВ Бізнес, посилаючись на дані українського Нацбанку.

В Україні не вистачає працівників, особливо в будівельній та переробній промисловості. Так заявляє Нацбанк. А все через масову трудову міграцію, яка наприкінці 2018 році охопила 3,2 млн українців. При цьому, близько 1 млн з них працює у Польщі.

Такий стан справ змушує українських роботодавців підвищувати зарплати своїм працівникам. Проте вона, у більшості випадків, залишається меншою за ту, яку пропонують у Польщі чи Росії. Зараз все більш популярними серед наших заробітчан стають Чехія та Німеччина.

Загалом, на сьогодні можна виділити п’ять основних трендів серед українських мігрантів.

Грошей від заробітчан стає більше, проте інтенсивність приросту суттєво зменшилася

Протягом 2019 року з-за кордону до України переказали різними каналами майже 12 млрд. доларів США. Це на 7,8% більше, ніж у 2018 році.

Проте якщо у 2017 році сума переказів збільшилася аж на 23%, а у 2018 році – на 20%, то показник 2019 року суттєво їм поступається.

приватні перекази українців із закордону 2019
Приватні перекази із закордону в Україну. nv.ua

 

Минулого року половину грошей переказали через офіційні канали. Більшість коштів перевели в доларах (73,1%), значно менше в євро (25,3%) та іншій валюті.

Все менше українців хочуть працювати у Східній Європі

Нацбанк пояснює, що в Україні зміцнилася гривня та зросла зарплата. Тому вона не є суттєво меншою за рівень оплати праці у Польщі, Чехії чи Росії.

Якщо порівнювати українські зарплати з польським або чеськими, то у 2015 році в Україні вона була у 5 разів меншою, а вже у другій половині 2019 року – всього у 2,5-3 рази менша.

Стосовно зарплати в Росії, то у четвертому кварталі 2019 року вона була більшою за українську в 1,7 разів.

співвідношення зарплат в Україні і країнах Східної Європи
Співвідношення зарплат в Україні і країнах Східної Європи. Інфографіка НБУ

 

Зважаючи на це в Нацбанку прогнозують, що кількість трудових мігрантів не буде збільшуватися. Адже оплата праці в Україні ростиме й надалі. Зокрема, передбачають, що у 2020 році середня зарплата зросте на 8,2%.

В планах влади через чотири роки підняти українські зарплати до рівня польських.

Українські трудові мігранти віддають перевагу Чехії, а не Росії

Якщо переглянути країни, звідки наші заробітчани надсилають найбільше коштів, то незмінним лідером залишається Польща (звідси переказали аж 32% всіх коштів від мігрантів). Далі йдуть Чехія, Росія та США. При цьому, у 2019 році Чехія відсунула з другої та третьої позиції Росію і США.

Приватні перекази українців із закордону 2018-2019
Розмір переказів заробітчан з різних країн у 2018 та 2019 роках. nv.ua

 

Тільки за минулий рік українці переказали з Чехії на 29% більше коштів, ніж у 2018 році. Все через те, що чеський уряд збільшив квоти на роботу для українців у два рази.

Українці хочуть працювати в Німеччині, але це не так просто

У 2019 році українці менше цікавилися роботою за кордоном. Виняток тут становила тільки Німеччина. Все через новий міграційний закон ФРН для робітників з-поза ЄС, який почне діяти 1 березня 2020 року.

При цьому, сюди хоче їхати значна частина українців, які уже працюють за кордоном. Так, покинути Польщу заради Німеччини готові 32% наших трудових мігрантів (при цьому тільки 11,8% опитаних українців володіють німецькою хоча б на середньому рівні). Все через набагато вищу зарплату в цій країні.

Крім того, наші заробітчани хотіли б поїхати з Польщі та працювати в:

  • Чехії (13% українців);
  • Швеції (7,2%);
  • Нідерландах (6,8%);
  • Норвегії (6,6%).

Проте Національні банки України та Польщі визнають, що трудова міграція українців до Німеччини не буде масштабною. Адже для роботи в цій країні потрібно знати німецьку мову хоча б на середньому рівні та підтвердити свою професійну кваліфікацію.

До того ж, на сьогодні у Німеччині спостерігається уповільнення економічного зростання.

Зарплата українців у Польщі зростає, але залишається меншою за середню по країні

Польська компанія з працевлаштування іноземців Personnel Service поділилася такими даними:

  • протягом 2014-2019 рр. зарплата українців у Польщі зросла на понад 70% (а у будівельників збільшилася у два рази);
  • 77,5% наших заробітчан мають низькооплачувану роботу (прибирання, сільське господарство, будівництво);
  • у другій половині 2019 року кожен десятий українець заробляв у Польщі менше за мінімалку (вона становила 2250 злотих, а середня зарплата по країні дорівнювала 4918 злотих).

До того ж, 17% польських роботодавців платять більше громадянам своєї країни. Крім того, Нацбанк Польщі запевняє, що зарплата в країні не буде інтенсивно зростати, через постійний приплив наших заробітчан.

Leave a Comment