Волинь Новини

На Волині поширюють фейковий допис про загублене фото

Серед володимирчан поширюють фейк про начебто загублене раритетне фото батьків.

Фактчекерка Район.Володимир помітила таке повідомлення у багатьох фейсбук-групах Волині. Проаналізувавши інформацію, фактчекерка дійшла висновку, що це – ФЕЙК!

ФЕЙК

«Знайшла фото на землі перед Лідлом. На звороті написано: «Мама і тато. 1955 рік» Хотілося б повернути власнику, схоже що фото дорогоцінне…» – саме такий допис із раритетним фото поширюють користувачі соцмереж.

СПРОСТУВАННЯ

По-перше: як вдалося з’ясувати, на фото не подружжя, не тато і мама, а американські актори Кріспін Гловер та Лиа Томпсон, які зіграли Лоррейн Бейнс  та Джорджа Макфлая  у першій трилогії культового американського  фантастичного пригодницького  фільму  «Назад у майбутнє». Прем’єра якого відбулася 3 липня 1985 року в США і Канаді.

По-друге: фільм вийшов у 1985 році, а сама світлина зроблена вже після виходу «Назад у майбутнє» у прокат. Тобто вказаний на світлині 1955 рік аж ніяк не має відношення до цієї акторської пари.

По-третє: підпис «Знайшла фото на землі перед Лідлом» може свідчити про те, що цей фейк примандрував з-закордону, бо наразі в Україні немає жодного супермаркету мережі Lidl.  Це німецька міжнародна мережа супермаркетів, яка  має магазини по всьому світу та працює у майже всіх країнах Європейського Союзу. Восени 2021 року ЗМІ повідомили про наміри мережі зайти на український ринок. Проте вже у квітні 2022 року  повідомили, що анонсований в жовтні 2021 року ймовірний прихід на український ринок ритейлеру Lidl скасовується.

Шум у вухах та німіють кінцівки?

Потрібно швидко лікуватися, поки у тебе є час. Необхідно щодня..

ВИСНОВОК

Як бачимо, ретросвітлина, яка «завірусилася» у соцмережах – звичайне фото відомих акторів. Радимо нашим читачам, перш ніж поширювати світлини з подібними підписами, спробувати самим з’ясувати їх походження і не розповсюджувати фейки в соцмережах.