Волинь Новини

Чим під час війни живе релігійна громада поблизу Луцька

До війни у храмі Святого Апостола Андрія Первозванного у Струмівці неподалік Луцька діяла школа для дітей, молодь із церкви відвідувала православні фестивалі, а на тутешньому подвір’ї відбувалися навіть новорічні ярмарки. Нині громада на чолі зі священниками збирає допомогу військовим і цивільним жителям із гарячих точок та прихищає переселенців.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Настоятель храму Святого Апостола Андрія Первозванного УПЦ Волинської єпархії Степан Ярема розповідає, що церкву будували шість років, а до цього тут було поле, засіяне пшеницею. У жовтні цього року громада відзначатиме десятиріччя освячення храму.

На території церкви міститься приміщення недільної школи. Прихожани також зустрічалися під час благодійних концертів, ярмарків, переглядів фільмів, їздили в релігійні тури. Нині громада також зустрічається після богослужінь – уже для волонтерства.

«Один із наших прихожан зараз у гарячій точці. Люди шукають йому бронежилет. Ми налагодили дуже хороші зв’язки з волонтерами, і це вже буде п’ятий бронежилет, який завдяки коштам нашої громади й нашим людям буде доставлено», – зазначає отець Степан Ярема.

Нещодавно священник завозив гуманітарні вантажі, які зібрали парафіяни, на Житомирщину та Київщину. А в приміщеннях недільної школи прихистили переселенців. Тут мешкає сім’я з Луганщини. Переселенці розповідають: хоч їх прийняли добре, однак, незважаючи на жахливі спогади, вони сумують за домом.

«Ми садимо картоплю, а над нами свистять снаряди. Думаєш: а куди прилетить? А неподалік – річка. От перелетіло через річку й впало на будинок… Усе, треба виїжджати», – пригадує переселенка.

Отець Степан Ярема додає: його позиція та позиція прихожан однозначна – вони засуджують російську агресію і моляться за українських воїнів.

«Також ми однозначно засуджуємо слова патріарха Кирила… Церква не може благословити загарбницьку війну. Ніколи, ніде й ніяк. Якщо вона це зробила, то це велика помилка. Це гріх», – наголошує священник.

Читати ще: «Не згадувати його ім’я під час богослужінь замало»: волинські священники УПЦ МП підтримали позов проти патріарха Кирила. Список

Нагадаємо, священники УПЦ Московського патріархату вимагають влаштувати міжнародний церковний трибунал для патріарха Кирила, який підтримує війну Росії проти України.