Новини

В Україні можуть ввести кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону чоловіків під час війни

КИЇВ. 10 квітня.  У Верховній Раді зареєстрували законопроект щодо кримінальної відповідальності за незаконний перетин кордону чоловіків призовного віку під час воєнного стану. Про це повідомляє УНН із посиланням на сайт ВР.

Цитата

“З метою зупинення відтоку за кордон громадян України, які здатні та зобов’язані захищати свою державу пропонується встановити кримінальну відповідальность за незаконне перетинання державного кордону України в умовах правового режиму воєнного стану”, — ідеться у пояснювальній записці закону.

Деталі

Згідно із проектом закону, чоловіка призовного віку, який під час воєнного стану перетне державний кордону України, каратимуть штрафом від 5 тисяч до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або ж позбавлять волі на строк від 3 до 5 років.

Ті самі дії, вчинені військовослужбовцями та військовозобов’язаними, резервістами, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації, а також особами, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Дії, передбачені частинами першою або другою, вчинені повторно або групою осіб або службовою особою з використанням службового становища, – караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такої.