Часто при коронавірусній хворобі люди почуваються знесиленими та мають інші негативні симптоми. Покращити самопочуття та перебіг захворювання можна за допомогою деяких продуктів.
Які продукти та напої варто додати у раціон хворого та що саме безпечно вживати? Ділимось корисною інформацію у нашому матеріалі. Ці поради також будуть актуальними при грипі та застуді, які часто турбують в осінньо-зимовий період.
Що їсти, якщо у вас COVID-19
Важливо знати, що усі рекомендації є загальними, тому ви можете обрати лише ті продукти та напої, які вам до вподоби.
Водний баланс дуже важливий
Пийте теплий чай / Фото Unsplash
Якщо ви хворієте і серед симптомів є лихоманка чи діарея, які призводять до зневоднення, необхідно підтримувати баланс рідин в організмі. Аби ваше тіло завжди було зволоженим, додайте у раціон:
- воду;
- чай з медом;
- бульйон;
- сік;
- електролітні напої.
Чай наситить організм водою, а мед допоможе заспокоїти кашель. Електролітні напої потрібно вживати якщо у вас труднощі з їжею, діарея чи блювота. Натуральний сік також допоможе підтримати водний баланс та наситить корисними вітамінами.
Харчування та калорії мають значення
Приготуйте фруктове смузі / Фото Unsplash
Ваше тіло потребує багато енергії, аби ефективно боротись із захворюванням. Організм черпає сили переважно з їжі, тому важливо подбати про збалансований раціон. На жаль, поки немає досліджень, які б підтверджували позитивний вплив продуктів на перебіг коронавірусного захворювання, але білки, вітаміни A, C, D, E та цинк, які ви отримаєте зі здорових страв, точно стануть вам у пригоді. Щоб отримати дозу вітамінів приготуйте:
- фруктове пюре з йогуртом та горіхами;
- курячий бульйон;
- чаї або морквяний суп з імбиром.
Якщо ви хочете замінити натуральні вітаміни з продуктів на добавки, обов’язково проконсультуйтесь з лікарем щодо доз та терміну вживання.
Продукти, які варто виключити
Виключіть алкоголь, якщо ви хворієте / Фото Unsplash
Першим у списку небажаних продуктів при COVID-19 є алкоголь. Він має комплексний негативний вплив на організм: зневоднює, пригнічує імунну систему, заважаючи їй боротись з вірусом, та призводить до нудоти.
Якщо серед симптомів є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, рекомендуємо виключити з раціону важко засвоювальні продукти: хрестоцвітні овочі, бобові та цільні зерна. Їхнє перетравлення потребує чимало енергії та може погіршити симптоми захворювання. Також виключіть крекери та інші хрустики, гостру і кислу їжу (лимон, оцет), адже вони можуть подразнювати горло.