Новини

Сьогодні – єдиний день у році, коли Ваше бажання здійсниться

Сьогодні відзначають День Федула Зимового. Наші предки вірили, що це єдиний день у році, коли можна загадати бажання і воно обов’язково збудеться. 

За погодою цього дня судять, яким буде весь листопад. Народженим в День Федула рекомендують носити обереги з червоного або чорного агату, оскільки вони захищають своїх власників від темних сил. До речі, вважалося, що ті, хто народився 5 січня, будуть хорошими пастухами.

Сьогодні прийнято прибирати в хаті. Наближається Різдво, а тому господині в цей день брали до рук відра і швабри, і вимивали всі кути і щілини в оселі.

Також сьогодні жінки пекли спеціальне печиво або коржі у формі тварин — корови, кози, свині, овечки. Вважалося, що таким чином можна захистити тварини в господарстві від зазіхань нечистої сили.

Народні прикмети на 5 січня:

Якщо в цей день сніг із сильним вітром, значить, місяць липень буде дощовим і сирим.

Говорили: «Прийшов Федул, вітер подув – значить, урожай буде хорошим»

Якщо 5 січня народилася дитина, значить, вона виросте щасливою. Особливо це стосувалося випадків, коли малюк з’являється на світ увечері, після заходу сонця. Називали таких дітей у відповідності зі святками в цей день – Василиями, Нифонтами, Наумами, Федулами, Феоктистами, Павлами.

Leave a Comment