Волинь Новини

У Берестечківській громаді знайшли останки німецьких солдатів: що відомо

Як стало відомо, на території Берестечківської громади збирають останки німецьких військовослужбовців з метою подальшої ідентифікації і перепоховання.

Збір проводить Німецька Народна Спілка з догляду за військовими похованнями. Про це повідомляє у Facebook «Горохівський вісник».

Пошукові роботи відбулися нещодавно в селі Лобачівка, де, згідно з архівною інформацією, покоїлися німецькі солдати. Крім останків тридцяти шести німецьких воїнів учасники робочої групи відшукали жетони та пляшки з інформацією про загиблих.

Також визначили місцеперебування поховань поблизу Свято-Духівського храму міста Берестечка, на вулиці Козацькій. Свого часу там розміщувався німецький госпіталь, куди на лікування звозили поранених у боях 1944 року. За переказами місцевих жителів, померлих хоронили на території цього ж закладу.

Після розташування неподалік відділку міліції та неприйнятністю сусідства НКВД із німецьким цвинтарем захоронених солдатів викопали та, поприв’язувавши до коней, постягували в окоп на березі Стиру. Коли в 1991 році проводили перепоховання вояків УПА, останки яких покоїлися у тому ж окопі, дев’ять знайдених німецьких солдатів поховали в гробниці-склепі на берестечківському кладовищі.

Минулого тижня в результаті пошуків на території колишнього госпіталю викопали останки ще шести німецьких воїнів, ідентифікаційні жетони й пляшки з інформаційними записками.

За словами керівника робочої групи Романа Процайла, останки, віднайдені на території Берестечківської громади, а також із гробниці-склепу перепоховають на офіційному збірному цвинтарі в селі Потелич Жовківського району Львівської області, де хоронять німецьких військових із восьми областей західного регіону України.

За активну участь у пошуку поховань німецьких військовослужбовців, які загинули під час Другої світової війни в місті Берестечку, подякою Представництва Німецької Народної Спілки з догляду за військовими похованнями в Україні відзначили директора Берестечківського народного історичного музею Олега Дергая.

Він повідомив, що в травні 2003 року тут також проводили пошукові роботи. У результаті в сквері поблизу Свято-Троїцького костелу розкопали останки п’яти німецьких солдатів, зокрема двох саперів, кінного жандарма, піхотинця й зенітника.

Окрім того, за словами Олега Дергая, на території Берестечка й досі існують можливі захоронення. У їх числі – поховання німецького кухаря, про якого гарно відгукувалися місцеві жителі.

До слова, готуючи їжу для військових підрозділів, він підгодовував сім’ю, де проживав сам. Дітвору нерідко таємно пригощав шоколадками. Загинув під час одного з бомбардувань радянськими літаками. Кухаря похоронили місцеві жителі й тривалий період доглядали за його могилою.

1 коментар

Leave a Comment