Важливо Новини

Мобільні оператори нав’язують українцям приховані підписки: щорічно на них заробляють 3 мільярди

В Україні мобільні оператори списують з рахунків своїх клієнтів 3 млрд грн на рік за контент-послуги. І половина цих послуг надається без відома українців: через спливаючі вікна, СМС з оповіщенням вони оформляються фактично таємно.

Про це повідомляє «OBOZREVATEL» з посиланням на ЕП.

За оцінками заступника міністра цифрової трансформації Олександра Шелеста, близько 1,5 млрд грн щорічно абоненти втрачають через контент послуги, які вони не замовляли. Йдеться про розважальні, довідкові, музичні послуги. Заробляють на цьому окремі провайдери, а мобільні оператори забирають свою частку (1 з 3 млрд грн).

«Тобто послуги надають одні – хто вони, що вони, які вони – споживач не знає, а це грубе порушення закону “Про захист прав споживачів”. При цьому гроші списуються іншими. Водночас, згідно закону, кожен споживач має право знати постачальника послуги, асортимент послуги, кількість і вимагати її якість», – каже ексчлен Нацкомісії з регулювання.

Відзначимо, іноді, щоб оформити платну підписку на який-небудь з сервісів, досить помилково дати згоду на неї в спливаючому вікні. Через велику кількість додатків і повідомлень на телефонах зробити це можна помилково.

Тільки невелика кількість незадоволених українців після звертаються зі скаргами в профільну комісію. При цьому в минулому році кожне четверте звернення регулятора стосувалося списання коштів за контент-послуги.

Як раніше писав OBOZREVATEL, адміністратор спільноти MZU “Мобільний зв’язок України” Олег Свистун заявив, що у 2021 році тарифи на мобільний зв’язок неминуче будуть підвищуватися.

Leave a Comment