На Волині завелися африканські соми. Щоправда, не самі. У селі Верба поблизу Володимира-Волинського їх вирощують на фермі. Від українських сомів іноземні суттєво відрізняються. Повадками вони радше нагадують вугра, на смак швидше м’ясо, ніж риба, не пахнуть мулом, хоч живуть у каламутній воді, бо у прозорій самі себе пожирають.
Чим ще дивує африканський сом – у сюжеті 12 каналу.
Ці більш, як півметрові рибини – родом із чорного континенту, але вони пречудово живуть і множаться на Волині, на соминій фермі. І зараз у африканських сомів за графіком обід. Свого доглядача Віталія Ульянченка вони вже впізнають. Хоч яким чином, для чоловіка – загадка.
“Вони добре знають, як я тут сам – нема нікого чужого, вони собі спокійно себе поводять, нічого не бояться. Вже інші люди, як приходять, вони вже це відчувають, вже зовсім по-іншому себе поводять. Вони спокійніші, менше повітря хапає, на дні більше тримається” – розповідає приватний підприємець Віталій Ульянченко.
Сомову ферму Віталій створив 4 роки тому. Починав з кількох сотень мальків. Тепер у його господарстві тонн 10 сома. Риба ця унікальна, із захопленням і знанням справи розповідає підприємець. Має і зябра, і легені, тому без води сом може прожити дві доби і до кілометра “йти пішки”.
Для розведення потрібна каламутна вода. Бо у прозорій, розповідає Віталій, канібалізму не уникнути. В одному такому басейні живе близько восьмисот кілограмів сома.
Африканський сом дуже чутливий. Капризує навіть на зміну погоди. На відміну від українського сома в іноземця менша жирність і повна відсутність запаху. Ще одна перевага – швидко росте.
За смаком сом більше нагадує м’ясо, ніж рибу, запевняють спеціалісти. І є ідеальним для дитячого чи дієтичного харчування.
За делікатесним африканським сомом на Волинь приїздять з усієї України. І не лише ресторатори. Вартість кілограма не набагато перевищує заморожений хек. Щоправда грамами вам не відважать. Доведеться придбати цілу рибину.