У селищі Люблинець Ковельського району зареєстрували випадок захворювання людини на ботулізм
Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в області відповідно до інформації Ковельського міськміжрайонного відділу Державної установи «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».
Ботулізм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися токсини (бутолотоксини) бактерії Clostridium botulinum.
М’ясні, рибні, рідше — овочеві продукти домашнього консервування є основною причиною ботулізму. Продукти, які були погано вимиті перед консервуванням, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином є потенційно небезпечними. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, оорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продуктів.
Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.