У Рівненській області перевірили 28 зразків масла, шість із них – фальсифікат. Продукцію зняли з продажу і повернули виробнику.
Про це з посиланням на голову Рівненської облдержадміністрації Віталія Коваля повідомляє пресслужба відомства. “Вся продукція виробників з інших областей. Масло вже зняли з реалізації торгових мереж і повернули постачальникам”, – розповів Коваль.
Серед небезпечних марок, в яких виявлено рослинний жир, такі виробники:
- ЗАТ “Юрій”, Черкаси;
- ТМ “Премія”, виробник ТОВ “Білоцерківська агропромислова група”,
- Масло селянське, виробник ТОВ “Білоцерківська агропромислова група”, Полтавська область;
- Масло солодковершкове екстра, ТОВ “Білоцерківська агропромислова група”, Полтавська область;
- Масло “Селянське”, виробник ТОВ фірма “Люстдорф”, м.Іллінці, Вінницька область.
- Масло “Селянське”, виробник ЗАТ “Новгород-Сіверський сирзавод”.
В Україні ситуація із фальсифікатом масла плачевна, розповідають експерти. Згідно із законом і всіма стандартами якості, воно повністю повинно складатися з молочних жирів. Але щоб заощадити, виробники додають у нього суміш рослинних жирів, унаслідок чого з’являються “неправильні молекули” – трансжири. У випадку з маргаринами їх нормалізують, а ось у маслі цей показник у підробках може зашкалювати.
Такі жири призводять до хвороб серцево-судинної системи, ожиріння і навіть до онкологічних захворювань. Як розповіла OBOZREVATEL керівниця відділу тестувань Центру експертиз ТЕСТ Ніна Кальдій, частка фальсифікату на ринку становить близько 70%.
“Ми проводили багато тестування масла. На жаль, ситуація не дуже хороша. Якщо брати велику вибірку різної за ціною продукції, близько 50-70% – фальсифікат. На ринках, у переходах відсоток фальсифікату вищий. Серед дорогого масла в супермаркетах підробок менше”, – розповідає Кальдій.